Skip to main content

Det första steget i att plantera ett träd är att välja planteringsplats och vilken typ av träd du vill plantera. Det finns många viktiga steg att ta vid plantering, inklusive bestämning av djupet, val av trädslag och stake och vattning. Nedan listas några tips för att plantera träd. Förhoppningsvis kommer denna information att hjälpa dig att välja den bästa platsen och odla de vackraste träden. För att komma igång, läs artikeln nedan och följ stegen som beskrivs.

Identifiera en planteringsplats

Det finns några viktiga saker att tänka på innan du planterar träd. Vissa träd kräver djup jord, medan andra inte gör det. Gräv ett testhål för att bestämma djupet på jorden. Djup jord är att föredra för de flesta växter, eftersom grund jord resulterar i horisontella rotstrukturer. Se dessutom till att överväga platsen för underjordiska verktyg. Att plantera träd för nära dessa linjer kan resultera i ett träd som blir för stort och kräver regelbunden beskärning.

Att välja ett trädslag

När det gäller att välja en trädart för ditt landskap är det viktigt att ta hänsyn till den mänskliga befolkningens specifika behov. Oavsett om din landskapsarkitektur inkluderar en pool eller ett vattenfall, är det viktigt att trädets natur tjänar båda dessa funktioner. Här är några faktorer att tänka på när du väljer ett träd för ditt landskap:

Utsättning

Nya träd köpta från trädgårdscenter levereras ofta med pålar som måste tas bort innan plantering. Du måste också ta bort dem i slutet av den första växtsäsongen, så att trädet kan stå på egen hand. Det första steget i att staka ett träd är att bestämma var stödtrådarna ska knytas. Du kan bestämma platsen genom att gunga med trädet. Se till att insatserna är i 45 graders vinkel. När du har planterat, knyt stöden till trädet med nylon eller tråd. Lämna lite slack i trådarna så att trädet kan svaja naturligt. Om du inte är säker kan du linda in tråden med en gummislang.

Vattning

Det finns flera sätt att vattna träd. En av de mest effektiva är djup rotvattning, vilket innebär att man sår jorden i droppzonen till ett djup av tolv tum eller mer. Djup rotvattning säkerställer att rötterna får tillräckligt med fukt, medan ytliga blötläggningar inte räcker. För att vattna träd ordentligt, följ dessa riktlinjer:

Identifiera cirkulerande rötter

Om du märker att ditt nya träds rötter cirklar, måste du ta bort dem innan du planterar. Beroende på art kan dessa rötter vara en tum eller mindre. För att ta bort dem, skär av dem vid rotens ursprung. Om de är större, skär dem precis innan de dyker nedåt. Sedan kommer de avskurna ändarna att fortsätta växa, så länge de pekar i samma riktning som roten.

Beskärning

Beskärning vid plantering av träd bör göras så tidigt som möjligt för att uppmuntra en hälsosam baldakin. Vid beskärning ska skärningar göras nära grenens bas. Undvik alltid att lämna en stubbe. När du går tillbaka ett träd, beskära alltid tillbaka till en sidogren, som så småningom kommer att bilda den nya ledaren. Toppa inte trädet, eftersom nya grenar kommer att utvecklas på stubben och är svagare.

Att hitta en källa för träd

Om du letar efter finansiering för att plantera träd har du kommit till rätt ställe. Pacific Forest Trust har ett bidragsprogram som heter PLT GreenWorks! Det ger pengar till skolor och samhällsorganisationer att plantera träd. För mer information, kontakta Kyle Cooper, kommunikationschef för Pacific Forest Trust och tidigare National Project Learning Tree-anställd. Cooper brinner för miljöutbildning och har studerat vikten av interaktivt lärande. Som tur är vet han hur viktigt det är att hjälpa barn att lära sig om miljön genom att plantera träd.

Att välja rätt tid att plantera

Om du planerar att plantera ett träd på din bakgård är det viktigt att veta när det är bäst att plantera det. Att välja rätt tidpunkt att plantera ett träd beror på vilken typ av träd du planerar att plantera, eftersom vissa typer bäst planteras på hösten eller våren. Lövträd, till exempel, kommer att berätta när de är redo att gå i vila genom att tappa sina löv. Generellt sett bör lövträd planteras under hösten och hållas väl vattnade hela vintern. Vintergröna träd, å andra sidan, kan planteras när som helst utan några större väderomslag.

Utmaningar med massplantering av träd

Den globala trenden att plantera träd är ett välkommet steg mot att bekämpa klimatförändringarna. Det kan hjälpa till att binda 57 miljarder ton kol i slutet av århundradet. Men massplantering av träd är fylld av utmaningar. Dess framgång beror på två nyckelfaktorer: att undvika monokulturplantageskogar och respektera lokala samhällen. I den här artikeln diskuterar vi utmaningarna och möjligheterna med massplantering av träd. Men innan vi går in i detaljerna, låt oss se över de viktigaste fördelarna med trädplantering.