Skip to main content

Det finns många slott i Skottland, så oavsett om du letar efter historia eller lite nyckfull, finns det säkert en plats för dig. Nedan listas de fem bästa slotten i Skottland. För mer information, läs vidare för att lära dig mer. Du kommer att ta reda på vad som gör ett slott till ett bra ställe att besöka! När du har sett de fem bästa är du redo att planera din nästa resa!

Caerlaverock slott

Det vallgravade trekantiga slottet Caerlaverock byggdes på 1200-talet. Det ligger på Skottlands södra kust, elva kilometer söder om Dumfries, och är omgivet av Caerlaverock National Nature Reserve. Om du besöker Skottland bör du definitivt kolla in Caerlaverock Castle. Här får du en inblick i det förflutnas liv.

Morton Castle

Morton Castle ligger vid en konstgjord sjö på kullarna ovanför Nithsdale, Dumfries och Galloway, 4 km norr om Thornhill. Det var en gång en del av en kedja av slott längs Nith Valley, en svepande dal som sträcker sig från Solway Firth till Clyde Valley. Besökare kan utforska slottet och de omgivande trädgårdarna under sitt besök i staden.

Inverness slott

Inverness Castle ligger på en sandstensklippa med utsikt över den antika staden Inverness, som är en del av högländerna. Det har utsikt över mynningen av floden Ness och Moray Firth, och det har varit centrum för livet i höglandet i årtusenden. Slottet har många legender och myter förknippade med det. Huvudbyggnaden är inte öppen för allmänheten.

Drummond Castle

Drummond Castles formella trädgårdar är bland de finaste i Europa. De går tillbaka till 1600-talet och designades om och terrasserades av Lewis Kennedy i början av artonhundratalet. De är förbundna med en stor trappa, och femtio skulpturer visas i hela fastigheten. Flera TV-program och filmer har filmats här, och det har till och med varit miljön för en annons! Tyvärr är trädgårdarna inte öppna för allmänheten.

St Andrews slott

Besökare till St Andrews, Skottland, bör inte missa ruinerna av St. Andrews Castle. Slottet var en gång hem för biskopar och ärkebiskopar av St. Andrews och var den viktigaste platsen för den skotska medeltida kyrkan. Medan slottet nu ligger i ruiner, går många delar av fästningen tillbaka till 1200-talet. Ett modernt besökscenter finns också på plats, som erbjuder fascinerande inblick i slottets historia.

Castle of Floors

Det historiska Castle of Floors, Skottland, går tillbaka till 1721. Exteriören har taktorn, medan interiören är vackert dekorerad med konst och gobelängupphängda rum. De imponerande interiörerna inkluderar en fantastisk trappa och slottet är öppet för allmänheten för en rundtur. Var noga med att besöka det omgivande höglandet när du besöker slottet. Den närliggande staden Forfar är också värd ett besök.